Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland

Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland 2024 van start


Van 8 juli tot en met 9 augustus organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met Museum Batavialand de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland. Studenten en vrijwilligers doen in dit opleidingsprogramma praktische ervaring op in de scheepsarcheologie. Ook dit jaar wordt er onderzoek gedaan naar het oudste wrak van een waterschip in Nederland. Zaterdag 3 augustus is de opgraving in Zeewolde te bezoeken. Op vrijdag 26 juli mogelijk om samen met Museum Batavialand de opgraving te bezoeken. Meer informatie over dit programma vindt u hier.

Programma: workshops en een opgraving
In de eerste week onderzoeken vrijwilligers van de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water en de AWN het scheepswrak. Vanaf 15 juli voeren studenten archeologisch onderzoek uit in Zeewolde. Dit jaar doen voor het eerst twee Vlaamse studenten mee aan de Veldschool. Museum Batavialand verzorgt workshops over scheepsbouw en educatieve methodieken voor de studenten. Specialisten van het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot, onderdeel van Museum Batavialand, geven workshops over conservering. Ook zullen de studenten helpen bij de bouw van een reconstructie van het waterschip ZM22, die momenteel in Museum Batavialand wordt gerealiseerd.

Vervolgonderzoek
In 2023 en 2022 hebben studenten onder begeleiding van professionals het achterschip opgegraven. Het wrak ligt in de voormalige Zuiderzee, in het huidige Zeewolde. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om een zogenaamd waterschip, een vissersschip met een waterhoudend compartiment om de vis levend in te vervoeren. De opgraving wordt de komende jaren voortgezet. Het lijkt om een zeer complete scheepsconstructie en inventaris te gaan. Dit scheepswrak (ZO31) is ook te vinden op MaSS.

Toekomst
Met de Veldschool willen de RCE en Museum Batavialand studenten en vrijwilligers de kans bieden om ervaring op te doen met scheepsarcheologie. Om toekomstige erfgoedzorg in Nederland waterland te garanderen, zijn erfgoedprofessionals met kennis van maritieme archeologie nodig. Het opleiden van studenten in de maritieme archeologie draagt bij aan een betere zorg voor en meer kennis van ons grote bestand aan scheepswrakken. Daarnaast leren de studenten om deze wrakken zichtbaarder, herkenbaarder en beleefbaarder te maken voor het publiek.

Open dag voor publiek 3 augustus
Zaterdag 3 augustus van 11.00 – 15.00 uur is er gelegenheid te komen kijken naar de opgraving in Zeewolde. Studenten leiden bezoekers rond en vertellen over het waterschip. Het biedt een unieke kans om een zeer goed bewaard scheepswrak met inventaris te zien en de verhalen van de onderzoekers te horen.

Adres: Zeewolde, Kruising Slingerweg met Schillinkweg. Indien mogelijk: kom met de fiets

Parkeren: Parkeren kan langs de toegangsweg tot de wraklocatie in het Hulkensteinse Bos

Weer: Bij regenachtig weer is het raadzaam om laarzen mee te nemen. Helaas is de opgraving bij slecht weer niet toegankelijk voor fysiek beperkten.